Zdrowie w przyprawach

2017-10-31
Zdrowie w przyprawach

Zna je każdy - przyprawy dodaje się do przeróżnych dań, żeby wpłynąć na ich smak i zapach. Są przez to bardziej smaczne, aromatyczne, lepiej się je konsumuje, a wrażeniom smakowym towarzyszą także wrażenia ze strony układu oddechowego. Warto wiedzieć również, że stosowanie przypraw może pomóc w różnych schorzeniach, na przykład przy chorobach układu krwionośnego lub przy zagrożeniu nimi. Najlepiej kupować oryginalne, sprowadzane z dalekich krajów przyprawy albo rodzime zioła, są one najzdrowsze i przydają się najbardziej. Kto ma czas i ochotę, może na przykład na oknie założyć własną hodowlę zdrowych ziół i przypraw.

Pomagają zapobiegać rujnującej zdrowie miażdżycy, wpływać na kondycję układu krwionośnego, a w szczególności serca i naczyń krwionośnych. Najzdrowsze są przyprawy ziołowe, najmniej zdrowa natomiast jest sól - choć to też przyprawa, należy stosować ją w niewielkich ilościach, a w niektórych przypadkach nawet unikać. Godne polecenia są przyprawy rodzimego pochodzenia, na przykład warzywne: chrzan, pietruszka, marchew, koperek czy papryka. Podnoszą one wydajność serca i zmniejszają gęstość krwi, co zapobiega powstawaniu skrzepów. Z zagranicznych warto dodawać chili, imbir czy też goździki.